2011-12-08

Shmuel funderar ut ett svar på Brunos fråga

Bruno och Shmuel tycks båda identifiera sig som väldigt lika, och de tycks ha flera skäl till detta. Som nämnt i frågorna var båda födda samma dag och samma år - ett bra knep för att hjälpa läsaren att dra likheter mellan dem.

Båda är dessutom väldigt missnöjda med situationen, även om jag kan tycka att det känns lite orättvist att säga det - då Bruno tycks att ha svårt att förstå hur mycket svårare Shmuel måste ha det, jämförelsevis med honom själv. Man får däremot veta mycket om hur bra Brunos liv var innan de flyttade, men man får inte veta någonting om hur Shmuels uppväxt utanför Auswitch har varit. Detta gör det enkelt att se saker från Brunos perspektiv och hur svårt det skulle vara för honom - men svårt att relatera till Shmuel på samma sätt, som nämnt ovan faktiskt tycks ha det mycket värre.

Dessutom tycks båda tycka att de har det bättre på andra sidan stängslet. Jag tror att även detta har att göra med att Bruno inte vet om hur det egentligen ser ut på andra sidan, samtidigt som Shmuel ogärna tycks vilja prata om detta. Shmuel har nog mycket goda skäl i vilket fall att vilja komma ut från där han bor.

Bruno tycks ju dessutom tycka att det är orättvist att Bruno har en massa pojkar att "leka med" på sin sida av stängslet, medan Bruno är i stort sett ensam på sin. Han tycks ha svårt att inse hur att ha andra pojkar att vara tillsammans med är knappast något som Shmuel upplever som positivt - med tanke på hur han tycks bli konstant misshandlad av dem. Shmuel ser också detta som en orättvisa och vill hellre över till Brunos sida där han kan få vara ifred och slippa bli behandlad på det sättet han blir.

1 kommentar:

  1. Det är verkligen intressant att se hur de båda pojkarna finner en gemenskap och ser olikheter trots att vi utifrån ser något helt annat.

    SvaraRadera