2011-12-02

Bruno minns sitt intresse för upptäcktsfärder

I kapitlet Bruno minns sitt intresse för upptäcktsfärder börjar Bruno återigen gå i skolan - eller rättare sagt få hem en lärare som ska lära honom och Gretel. Denna läraren heter Herr Liszt och kan beskrivas som en något skum person.

Först och främst är han väldigt sträng. Jag har inte så stor förståelse för hur skolan såg ut i 1940-talets Tyskland, men han verkar i vilket fall vara ganska tillrättavisande och sträng. Jag får verkligen känslan av att Bruno ogillar honom ständigt alltmer, och han har sina skäl.

Herr Liszt har väldigt egna uppfattningar om vad som är viktigt att lära sig, och som jag har förstått det är historia och geografi de enda ämnen de två får lära sig av honom. Liszt har kallat Brunos berättelser och intressen för andra sagor för "strunt" och "bara sagor" - någonting som knappast hjälper ställningen mellan honom och Bruno.

Har Liszt sina skäl till detta eller gör han det bara för att han har en väldigt bestämd uppfattning om vad som ska läras ut? Herr Liszt verkar, jämförelsebart med soldaterna och Brunos pappa, vara väldigt trogen sitt land och tycka att alla andra länder är meningslöst att lägga sig i. Nazist är nog ett uttryck okänt för Bruno, men det kan hända att det sammanfattar Herr Liszt bättre än man tror.

1 kommentar:

  1. Troligen är herr Liszts undervisning inte så objektiv och den har olika effekt på Gretel och Bruno. Din sammanfattande beskrivning av honom är helt korrekt.

    SvaraRadera